Tradycyjny strug chiński

 Ostatnio za namową znajomego zakupiłem tradycyjny strug chiński…

 Strug jest wykonany z drewna różanego i azjatyckiej odmiany hebanu. Konstrukcja jest bardzo prosta: składa się z ostrza, klina, dodatkowej rączki oraz korpusu. 

Ostrze jest osadzone pod kątem 60 stopni i klinowane poprzez wbicie drewnianego klina. Strug ten regulujue się za pomocą delikatnych uderzeń albo od góry ostrza gdy chcemy je wysunąć lub w tył struga by je podnieść. Dzięki zastosowaniu drewna różanego strug jest twardy i odporny na scieranie. Sama stopa jest wykończona w wysokim połysku i podejrzewam ze wielokrotnie natarta woskiem. Dodatkowo na stopie jest wklejony kawalek mosiądzu by zapobiegac odpryskiwaniu drewna stopy w trakcie pracy. Strug jest bardzo ciekawie ukształtowany ponieważ pozwala na pracę pchając jak i ciągnąc strug. Dodatkowa rączka umieszczona tuż za ostrzem sluży ułozeniu rąk w ten sposób, że kciuki spoczywają na tylnej cześci struga, rączka opiera się w zgięciu między kciukami a palcami wskazującymi, które z kolei spoczywają na przedniej cześci struga. W ten sposób nie tylko ręce dociskają równomiernie wokół ostrza ale również zapewniają stabilne prowadzenie struga. 

 

 

 

 

 

 

 

 Co do kąta. Dzięki ustawieniu pod kątem 60 stopni strug świetnie radzi sobie z trudnymi drewnami (duża ilość seków oraz wielokierunkowe włókna) nie powodujac wydarć w powierzchni. 

Najtrudniejszym testem struga jest zawsze powierzchnia poprzecznego rozkroju. W tym przypadku testowalem go na jaworze oraz debinie. Strużyny byly w całosci równomiernie zebrane i nie pekające co jest rewelacyjnym wynikiem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedyna rzeczą która musiałem zrobić to porządnie naostrzenie oraz oszlifowanie na przyslowiowe lustro ostrza. 
Strug który wziąłem na przetestowanie ma 127mm dlugości i daje się świetnie prowadzić jedną ręką. 

Cena: 24 funty z przesyłką

Autor: Armagedon, 2011

Comments

comments

Opublikowano na by JarekO Opublikowano w artykuły

Skomentuj

Please note: JavaScript is required to post comments.